Utbilda dig till hantverkare eller speldesigner

Speldesigner med hopp om framtiden

I Sverige finns alla möjligheter att utbilda sig inom design och hantverk – två områden som går hand i hand. Intresset för traditionella hantverksyrken som elektriker, murare, plåtslagare, rörmokare och snickare har svalnat, medan intresset för utbildningar till speldesigner kokar.

Att utbilda sig till hantverkare är förenat med stolthet. Den som vill föra hantverkstraditionen vidare har många utbildningar att välja mellan. Var man till slut hamnar beror på vilket hantverk man är intresserad av, om man vill utbilda sig till guldsmed kan man exempelvis studera vid Lärcenter i Falköping. Vill man hellre studera till dekormålare kan man studera på Folkuniversitetet i Göteborg. Möjligheterna är således många.

Intresset för speldesign är större än någonsin – och antalet utbildningar inom speldesign blir allt fler. Svenska spelutvecklare är internationellt erkända för sitt hantverk. Den som vill utbilda sig till speldesigner har många alternativ att välja mellan. De mest framstående alternativen är Futuregames Academy i Stockholm, Högskolan i Skövde, PlaygroundSquad i Falun, The Game Assembly i Malmö, Chalmers i Göteborg, Stockholms Universitet, Blekinge Tekniska högskola samt Luleå tekniska universitet.

Futuregames Academy har utbildningar i sitt utbud – 3D Graphics samt Game Design. Man har även två fristående kurser, nämligen Corporate Training – Game Development samt Corporate Training – Gamification. Högskolan i Skövde har sex utbildningar inom dataspelsutveckling, varav två inom design och grafik. Många som vill bli speldesigner väljer Högskolan i Skövde framför andra alternativ eftersom de ligger i framkant vad gäller utbildningar inom datorspelsutveckling.

Att arbeta som frisör, målare och snickare har många likheter med att arbeta som speldesigner. Det handlar i samtliga fall om hantverk som kräver yrkesskicklighet. Och även om man som speldesigner är beroende av datorer använder man hjärna och händer för att skapa hantverket. Dessutom är övriga yrken i behov av verktyg på samma sätt som en speldesigner – målaren behöver en pensel, frisören en sax och snickaren en hammare.

speldesigner